perjantai 18. huhtikuuta 2008

Ylikelloitaminen

Ensin varoitus:

Ylikelloitaminen voi pysyvästi vaurioittaa tietokoneesi komponentteja ja voi aiheuttaa komponenttejen takkuun raukeamisen.

Eli mitä ylikelloitaminen on? Ylikelloitaminen on tietokoneesi osien nopeuttamista pakottamalla ne suoriutumaan tehtävästään nopeammin kuin niiden alkuperäinen tarkoitus oli. Ylikellotaa voi esimerkiksi: prosessori, muisteja tai näytönohjainta. Prosessoria ja muisteja voi "kellottaa" BIOS:in kautta (jonka saa näkyviin kun tietokone käynistyy painamalla enaltaan määrättyä nappia esim. Del, F2 tai F12, mutta tämä vaihtelee emolevyittäin joten tarkista ohjekirjasi). Tosin jos omistat merkkikoneen esim. HP, Compaq, Acer, Fujitsu Simens tai Dell et todennäköisesti pysty ylikellotamaan tätä kautta, koska valmistaja on valinnut sellaisen emolevyn, joka ei ylikellotu. Mutta, jos olet itse kasannut koneesi tai omistat kloonikoneen pystyt varmaankin ylikellotamaan BIOS:sista. Biosistasi pitäisi löytyä vähintäänkin asetukset CPU Frequencyn vaihtamiseen (FSB). Tätä nostamalla nopeutat FSB:n (Front Side Bus) toimintaa, jolloin samalla prosessori, muistit ja lisäkorttiväylänopeudet ylikelloituvat (jos toisin ei ole määritelty). Aina ylikelloitaessa täytyy muistaa pienet muutokset kerrallaan eli lisäät Cpu frequencyä hitaasti ja käynnistät koneen ja kokeilet toimiiko ja testaat kokoonpanon vakautta (tähän palaamme myöhemmin). Jossain vaiheessa koneesi alkaa muuttua epävakaaksi, jolloin jos sinulla on mahdollisuus (Biosissa) niin nosta Vcore, VFsb ja Vnb (north bridge) jänniteitä hieman paremman tuloksen saavuttamiseksi. Tosin jänniteen nostaminen aiheuttaa lisää lämmön tuottoa joten huolehdi kotelosi ja prosessorisi jäähdytyksestä.

Kun olet saavuttanut haluamasi tuloksen, on aika aloittaa vakaus testaus; eli lataat netistä vaikka ORTHOS ohjelman ja ajat sitä blend (cpu & ram) testillä noin kaksi tuntía ja jos virheitä (error) ei ilmene niin ylikellotus on vakaa ja voit hyvin nostaa Cpu frequencyä, mutta kannattaa tarkistaa koneesi lämmöt ennen tätä vaikka Speedfan ohjelmalla (minkään lämpötiloista ei pitäisi olla yli 55C paitsi näytönohjain eli GPU).

Kuinka paljon hyötyä siitä on? No lataa ensin netistä SuperPi ohjelma, jonka löytää googlaamalla. Sitten aja 1M testi ennen ylikellotusta ja uudestaan sen jälkeen. Ajassa on luultavasti monta sekunttia eroa ellei kymmeniä sekuntteja. Prosessoria, muisteja ja muuta voi ylikelloitaa myös windowsista ajettavilla ohjelmilla kuten Clockgen. Näytönohjainta voi yleensä ylikelloittaa näytönohjaimen mukana tulevalla ohjelmistolla tai vaihtoehtoisesti vaikka ATItoolilla.

Ei kommentteja: