perjantai 18. huhtikuuta 2008

Ylikelloitaminen

Ensin varoitus:

Ylikelloitaminen voi pysyvästi vaurioittaa tietokoneesi komponentteja ja voi aiheuttaa komponenttejen takkuun raukeamisen.

Eli mitä ylikelloitaminen on? Ylikelloitaminen on tietokoneesi osien nopeuttamista pakottamalla ne suoriutumaan tehtävästään nopeammin kuin niiden alkuperäinen tarkoitus oli. Ylikellotaa voi esimerkiksi: prosessori, muisteja tai näytönohjainta. Prosessoria ja muisteja voi "kellottaa" BIOS:in kautta (jonka saa näkyviin kun tietokone käynistyy painamalla enaltaan määrättyä nappia esim. Del, F2 tai F12, mutta tämä vaihtelee emolevyittäin joten tarkista ohjekirjasi). Tosin jos omistat merkkikoneen esim. HP, Compaq, Acer, Fujitsu Simens tai Dell et todennäköisesti pysty ylikellotamaan tätä kautta, koska valmistaja on valinnut sellaisen emolevyn, joka ei ylikellotu. Mutta, jos olet itse kasannut koneesi tai omistat kloonikoneen pystyt varmaankin ylikellotamaan BIOS:sista. Biosistasi pitäisi löytyä vähintäänkin asetukset CPU Frequencyn vaihtamiseen (FSB). Tätä nostamalla nopeutat FSB:n (Front Side Bus) toimintaa, jolloin samalla prosessori, muistit ja lisäkorttiväylänopeudet ylikelloituvat (jos toisin ei ole määritelty). Aina ylikelloitaessa täytyy muistaa pienet muutokset kerrallaan eli lisäät Cpu frequencyä hitaasti ja käynnistät koneen ja kokeilet toimiiko ja testaat kokoonpanon vakautta (tähän palaamme myöhemmin). Jossain vaiheessa koneesi alkaa muuttua epävakaaksi, jolloin jos sinulla on mahdollisuus (Biosissa) niin nosta Vcore, VFsb ja Vnb (north bridge) jänniteitä hieman paremman tuloksen saavuttamiseksi. Tosin jänniteen nostaminen aiheuttaa lisää lämmön tuottoa joten huolehdi kotelosi ja prosessorisi jäähdytyksestä.

Kun olet saavuttanut haluamasi tuloksen, on aika aloittaa vakaus testaus; eli lataat netistä vaikka ORTHOS ohjelman ja ajat sitä blend (cpu & ram) testillä noin kaksi tuntía ja jos virheitä (error) ei ilmene niin ylikellotus on vakaa ja voit hyvin nostaa Cpu frequencyä, mutta kannattaa tarkistaa koneesi lämmöt ennen tätä vaikka Speedfan ohjelmalla (minkään lämpötiloista ei pitäisi olla yli 55C paitsi näytönohjain eli GPU).

Kuinka paljon hyötyä siitä on? No lataa ensin netistä SuperPi ohjelma, jonka löytää googlaamalla. Sitten aja 1M testi ennen ylikellotusta ja uudestaan sen jälkeen. Ajassa on luultavasti monta sekunttia eroa ellei kymmeniä sekuntteja. Prosessoria, muisteja ja muuta voi ylikelloitaa myös windowsista ajettavilla ohjelmilla kuten Clockgen. Näytönohjainta voi yleensä ylikelloittaa näytönohjaimen mukana tulevalla ohjelmistolla tai vaihtoehtoisesti vaikka ATItoolilla.

lauantai 12. huhtikuuta 2008

Emolevy ostoksilla

"Mistä kannattaa tilata emolevy ja minkälainen?," on kysymys mikä pyörii ikuisesti internetin foorumeilla. Niin mistä sitten kannattaa tilata; no itse suosittelisin verkkokauppa.com:ia, jos asut pääkaupunkiseudulla, koska pääset helposti noutamaan tuotteen sieltä (jolloin ei tule postikuluja) ja verkkokauppassa on melkeinpä halvimmat hinnat koko Suomessa. Toisaalta jos asut kauempana "stadista" kannattaa kokeilla vaikkapa multitronicia (vaasalainen verkkokauppa), jossa melkeinpä koko Suomen halvimmat hinnat (tietysti poikkeuksia löytyy), jos tuote postitetaan.

Ja nyt itse asiaan eli minkälainen emolevy; nykyään on saatavilla emolevyjä erilaisilla huippuominaísuuksilla. Esimerkiksi on pelaajille ja tietokoneensa viretteljöille suunattuja emolevyjä (esim. evga 790i ultra) ja sitten on halvempia peruskäyttäjille suunattuja emolevyjä. Emolevyn valintaperusteisiin kannatta ensisijaisesti ottaa huomioon käyttötarkoitus; eli käytetäänkö sitä ylikellottamiseen, pelaamiseen tai ihan perus tietojenkäsittelyyn. Periaateessa kaikki emolevyt käyvät ihan perus käyttöön, mutta sitten herää kysymys: "Tarvitsenko näitä kaikkia ominaisuuksia?" Eli jos etsit aivan perus emolevyä kannattaa valita kohtuu halpa emolevy, mutta varmistaa että siihen käy tulevaisuudessakin vaikkapa uusi prosessori tai lisäkiintolevy. Pelikäyttöön suosittelisin ehdottomasti SLI tai Crossfire emolevyä, sillä näin saadaan suurin peliteho. Taas ylikellottamiseen kannattaa valita emolevy, jossa on mahdollisimman hyvä piirisarja ja mahdollisimman paljon säätö ominaisuuksia BIOS:issa (Basic Input Output System). Parhaan emolevyn löytämiseen kannatta "googlata" kiinostavat emolevyt ja etsiä arvosteluja ja tehdä valinta sitten niiden perusteella.

maanantai 7. huhtikuuta 2008

Kuvienkäsittelyä...

Kuvienkäsittelyyn on saatavilla monia erilaisia ohjelmia. Jotkut niistä ovat parempia ja jotkut huonompia eri käyttötarkoituksiin. Tämä luokitelu tosin perustuu tarpeeseen. Esim. jos et halua mitään kallista 1000€ kuvankäsitely ohjelmistoa (esim. adobe photoshop) voit hyvinkin turvautua ilmaisohjelmiin kuten gimp, joka alkaa olla tarpeaksi pätevä haastaman photoshopinkin joillakin osa-alueilla. Joku saattaa turvautua digikameran mukana tuleeseen ohjelmistoon esim. HP Photosmart.

HP Photosmartin kaltaiset OEM ohjelmistot ovat käteviä ja helppo käyttöisiä ohjelmia, joilla voi hoitaa kuvien sävyjen säädön, punasilmien poiston ja kuvien rajauksen jne. Mutta jos haluaa hieman parempia ominaisuuksia, mutta haluaa säilyttää helppo käyttöisyyden kannattaa kokeilla esim. Googlen Picasaa.

Ammattikäyttöön ainut järkeen käyvä vaihtoehto on Photoshop tai Photoshop Elements yksinkertaiseksi sen takia, että siinä on ylivoimaisesti parhaat ominaisuudet kaikista kuvankäsittely ohjelmista. Jos ei kuitenkaan tahdo maksaa ohjelmasta voi kokeilla vaikka photoshopin opensource vastinetta eli gimppiä.

Blogi on auki.



Elikkä tämä on bittvirta, joka on blogi kaikesta tietokoneisiin liityvästä. Aion tulevaisuudessa tehdä tänne tutoriaaleja erilaisista tietokoneisiin liityvistä asioista ja lisätä tekemiäni arvosteluja ohjelmista ja muista atk tuotteista (tosin näitä ei tule paljoakaan jos blogi ei saavuta suurempaa suosiota. Tulen myös lisäämään tänne tekemiäni graafisia töitä ns. silmien iloksi (suurin osa kuvista sivulla on tekemiäni; myös otsikko banneri).

Eli tässä olisi kuva koneestani:



Koneen osat:

Emolevy: Asrock 775i65G
Prosessori: Intel Pentium-Dual Core E2160 1,8Ghz @ 2,66Ghz (FSB 1150Mhz)
Grafiikkakortti: ATI Radeon HD 2400 Pro 525Mhz/400Mhz @ 700Mhz/460Mhz
Kovalevy: 160GB SATA WD
Keskusmuisti (RAM): 512Mb DDR400 Transcend @ 468Mhz (DDR936)
Optinen asema: Samsung Lightscribe DVD-RW +R CD-RW